دانشمندان برای کشف علل سونامی به اعماق ژاپن سفر می‌کنند

تیمی از دانشمندان بین‌المللی، از جمله دانشگاه ملی استرالیا (ANU)، این سفر اکتشافی را برای کشف علل سونامی انجام خواهند داد. محققان در حال آماده شدن برای یک ماموریت جسورانه به خندق ژاپن هستند – یک نقطه داغ زمین‌شناسی که باعث زمین‌لرزه‌ها و سونامی‌های ویرانگر شده است. به گزارش دپارتمان اخبار علمی رسانه فناوری تکنا، خندق […]


تیمی از دانشمندان بین‌المللی، از جمله دانشگاه ملی استرالیا (ANU)، این سفر اکتشافی را برای کشف علل سونامی انجام خواهند داد. محققان در حال آماده شدن برای یک ماموریت جسورانه به خندق ژاپن هستند – یک نقطه داغ زمین‌شناسی که باعث زمین‌لرزه‌ها و سونامی‌های ویرانگر شده است.

به گزارش دپارتمان اخبار علمی رسانه فناوری تکنا، خندق ژاپن یک خندق عمیق اقیانوسی است که در شرق ژاپن در قسمت غربی اقیانوس آرام شمالی یافت می‌شود. تخمین زده می‌شود که عمق این خندق در عمیق‌ترین نقطه خود ۲۶۳۹۸ فوت (۸۰۴۶ متر) باشد.

تیمی از دانشمندان بین‌المللی، از جمله دانشگاه ملی استرالیا (ANU)، این سفر اکتشافی را برای کشف علل سونامی انجام خواهند داد. رون هکنی، ژئوفیزیک‌دان ANU و مدیر کنسرسیوم حفاری علمی بین‌المللی استرالیا و نیوزلند (ANZIC) در این باره می گوید: «من هیجان‌زده هستم که بخشی از یک تیم شگفت‌انگیز از متخصصان بین‌المللی از بیش از یک دوجین کشور باشم که همه سرهای خود را برای بررسی جزئیات نحوه وقوع زمین‌لرزه‌ها و سونامی‌ها جمع می‌کنند تا بتوانیم برای آنها آماده‌تر باشیم و تأثیر آنها را کاهش دهیم.

این تیم سوار بر Chikyu، پیشروترین کشتی علمی جهان با قابلیت‌های حفاری پیشرفته، خواهد بود. این کشتی به منطقه زلزله‌خیز زمین‌لرزه توهوکو ۲۰۱۱ حفاری خواهد کرد. زمین‌لرزه بزرگ توهوکو در سال ۲۰۱۱ یک فاجعه طبیعی ویرانگر بود که در یازدهم مارس شمال شرقی ژاپن را درهم کوبید. این زمین‌لرزه قدرتمند با بزرگی ۹، سونامی عظیمی را ایجاد کرد که باعث تخریب گسترده و تلفات جانی شد. تیم تحقیقاتی منطقه گسل زمین‌لرزه توهوکو-اُکی را بررسی خواهد کرد. هکنی افزود: «این مکان قبلاً حفاری شده بود – یک سال پس از زلزله. دیدن اینکه از آن زمان سنگ‌ها چگونه تغییر کرده‌اند، جالب خواهد بود.»

زمین‌لرزه عظیمی که سونامی را ایجاد کرد، ناشی از آزاد شدن ناگهانی قرن‌ها تنش انباشته شده در امتداد یک خط گسل بود. این باعث شد صفحه تکتونیکی زیر ژاپن به طور چشمگیری تغییر کند، بخش بزرگی از کف دریا را جابجا کرد و موجی ویرانگر ایجاد کرد. این لغزش کم‌عمق صفحه تکتونیکی، که تقریباً ۲۰۰ کیلومتر در ۵۰۰ کیلومتر را پوشش می‌داد، تعادل اقیانوس را بر هم زد و آب را به سمت بالا هل داد و سونامی عظیمی ایجاد کرد که مناطق ساحلی را ویران کرد.

این ماموریت هفت هفته طول خواهد کشید. محققان به اعماق بستر دریا حفاری خواهند کرد و نمونه‌های هسته‌ای را از هر دو طرف خط گسل استخراج خواهند کرد. آنها از حدود یک کیلومتر رسوب در آبی که حدود هفت کیلومتر عمق دارد، حفاری خواهند کرد. هکنی می گوید: «کارهای زیادی وجود دارد، مهندسی پیچیده و فناوری چشمگیر که باید برای استخراج آن استوانه‌های کوچک زمین گرد هم آیند. اما هسته‌ها می‌توانند چیزهای زیادی به ما بگویند.»

این نمونه‌ها بینش ارزشمندی در مورد فرآیندهای زمین‌شناسی که منجر به زمین‌لرزه‌ها و سونامی‌ها می‌شوند، ارائه خواهند داد. محققان نمونه‌های هسته‌ای را به طور دقیق تجزیه و تحلیل خواهند کرد و چگالی، تخلخل، استحکام و خواص دیگر آنها را اندازه‌گیری خواهند کرد. آنها همچنین مایعات موجود در سنگ‌ها را مطالعه خواهند کرد.

این سفر اکتشافی آخرین مرحله یک پروژه تحقیقاتی بین‌المللی ده ساله به نام برنامه کشف بین‌المللی اقیانوس (IODP) است. در طول این پروژه، ۵۸ سفر اکتشافی برای جمع‌آوری نمونه‌های هسته‌ای از مناطق مختلف پوسته زمین انجام خواهد شد. پروفسور هکنی در بیانیه مطبوعاتی گفته است: «در طول دهه گذشته، ما در مجموع ۸۱ محقق استرالیایی و نیوزلندی را در سفرهای اکتشافی حفاری علمی فرستاده‌ایم که تقریباً ۱۰۰ کیلومتر هسته استخراج کرده‌اند.» پس از استخراج، تیم تحقیقاتی چند سال آینده را صرف تجزیه و تحلیل نمونه‌ها برای درک عمیق‌تر از مناطق فرورانش خواهد کرد.
برای مشاهده تازه ترین خبرها به صفحه اخبار علمی رسانه تکنا مراجعه کنید.



Source link