مایکروسافت می‌گوید دیتاسنترهای چوبی انتشار گازهای گلخانه‌ای را ۶۵ درصد کاهش می‌دهند

صنعت فناوری اطلاعات که با رشد فزاینده‌ی هوش مصنوعی و نیاز به پردازش داده‌های عظیم روبه‌رو شده، همواره در جست‌وجوی راهکارهایی برای کاهش اثرات زیست‌محیطی خود بوده است. یکی از بزرگ‌ترین چالش‌های این صنعت، مصرف بالای انرژی و تولید گازهای گلخانه‌ای محسوب می‌شود. دیتاسنترها به‌عنوان قلب تپنده‌ی فناوری اطلاعات، به‌دلیل تجهیزات الکترونیکی پرمصرف و سیستم‌های […]


صنعت فناوری اطلاعات که با رشد فزاینده‌ی هوش مصنوعی و نیاز به پردازش داده‌های عظیم روبه‌رو شده، همواره در جست‌وجوی راهکارهایی برای کاهش اثرات زیست‌محیطی خود بوده است. یکی از بزرگ‌ترین چالش‌های این صنعت، مصرف بالای انرژی و تولید گازهای گلخانه‌ای محسوب می‌شود. دیتاسنترها به‌عنوان قلب تپنده‌ی فناوری اطلاعات، به‌دلیل تجهیزات الکترونیکی پرمصرف و سیستم‌های خنک‌کننده‌ی قدرتمند، سهم قابل‌ توجهی در انتشار کربن دارند.

در همین راستا، شرکت‌های پیشرو فناوری به‌دنبال نوآوری‌هایی برای کاهش ردپای کربن خود هستند. یکی از این نوآوری‌ها، استفاده از چوب مهندسی‌شده، به‌ویژه چوب لمینت‌شده‌ی چندلایه (CLT) در ساخت دیتاسنترها است.

اکنون بنابر بیانیه‌ی مایکروسافت، این شرکت با جایگزینی بتن و فولاد با CLT در برخی از بخش‌های دیتاسنتر خود، تا ۶۵ درصد از انتشار گازهای گلخانه‌ای، جلوگیری کرده است.

یک اسکلت ساختمان درحال ساخت

Microsoft

درواقع CLT به‌دلیل ساختار لایه‌لایه و استفاده از چوب‌های نرم، ماده‌ای بسیار سبک و مقاوم محسوب‌ می‌شود. این ویژگی‌ها باعث کاهش وزن ساختمان، کاهش نیاز به فولاد برای تحمل بار و در نتیجه کاهش مصرف انرژی در فرایند ساخت می‌شود. همچنین چوب به‌عنوان یک ماده‌ی کربن‌گیر عمل کرده و دی‌اکسیدکربن را از جو جذب می‌کند تا استفاده از CLT در ساختمان‌ها، به‌ویژه ساختمان‌های بزرگ مانند دیتاسنترها، به کاهش میزان کربن موجود در جو کمک کند.

البته مزایای استفاده از CLT به همین‌جا ختم نمی‌شود. چوب، به‌عنوان یک عایق طبیعی، به بهبود عملکرد انرژی ساختمان نیز کمک می‌کند. این امر به‌معنای کاهش هزینه‌های سرمایشی و گرمایشی و در نتیجه کاهش مصرف انرژی است. همچنین یونیت‌های CLT به‌دلیل ساختارشان، می‌توانند زمان ساخت دیتاسنترها را کاهش دهند و هزینه‌های کلی پروژه را پایین بیاورند.

استفاده از CLT در ساخت دیتاسنترها با چالش‌هایی نیز همراه بوده که یکی از آن‌ها، هزینه‌ی اولیه‌ی بالاتر CLT نسبت به بتن و فولاد است. همچنین، آتش‌سوزی یکی از مهم‌ترین نگرانی‌ها در مورد استفاده از چوب در ساختمان‌ها محسوب می‌شود. برای رفع مشکل مذکور، چوب‌های استفاده‌شده در CLT با مواد ضدحریق پوشانده می‌شوند و باید از سیستم‌های اطفای حریق پیشرفته در ساختمان‌های ساخته‌شده با این مواد استفاده کرد.

در نهایت، می‌توان گفت که استفاده از CLT در ساخت دیتاسنترها، یک گام روبه‌جلو در جهت کاهش اثرات زیست‌محیطی صنعت فناوری اطلاعات محسوب می‌شود. باتوجه‌به مزایای فراوان CLT و پیشرفت‌های فناوری در زمینه‌ی حفاظت از چوب در برابر آتش و سایر عوامل محیطی، انتظار می‌رود که استفاده از این ماده در آینده گسترش یابد.



Source link