ناسا ممکن است ساخت موشک برنامه بازگشت به ماه را لغو کند

موشک اسپیس لانچ سیستم (SLS) که برای بازگرداندن اولین فضانوردان به ماه در بیش از نیم‌قرن گذشته در دست ساخت است، در وضعیتی خطرناک به‌سر می‌برد. اریک برگر، خبرنگار ارشد فضا در وب‌سایت ارزتکنیکا، روز چهارشنبه در پستی شبکه اجتماعی ایکس، به‌نقل از منابع خود اعلام کرد که احتمال لغو ساخت موشک بزرگ ناسا پنجاه […]


موشک اسپیس لانچ سیستم (SLS) که برای بازگرداندن اولین فضانوردان به ماه در بیش از نیم‌قرن گذشته در دست ساخت است، در وضعیتی خطرناک به‌سر می‌برد. اریک برگر، خبرنگار ارشد فضا در وب‌سایت ارزتکنیکا، روز چهارشنبه در پستی شبکه اجتماعی ایکس، به‌نقل از منابع خود اعلام کرد که احتمال لغو ساخت موشک بزرگ ناسا پنجاه پنجاه است.

برگر با اشاره به نسخه‌ی مورد استفاده از SLS در پرواز آزمایشی آرتمیس ۱ و نسخه‌ی قدرتمندتر این موشک با ظرفیت تزریق محموله‌ی بیشتر به مسیر ماه، گفت: «نه نسخه‌ی بلاک 1B و نه بلاک 2B، بلکه کل موشک» با خطر توقف ساخت رو‌به‌رو است.

برگر خاطرنشان کرد که هنوز فاصله‌ی زیادی تا قطعی‌شدن وضعیت اسپیس لانچ سیستم داریم. بااین‌حال، منابع این خبرنگار درگذشته بسیار مطمئن بوده‌اند و این موضوع نشان می‌دهد که آژانس فضایی آمریکا ظاهراً در مورد ادامه‌ی سرمایه‌گذاری میلیارد دلاری روی موشک یک‌بارمصرف خود، دچار تردید شده است.

«هنوز فاصله‌ی زیادی تا قطعی‌شدن وضعیت اسپیس لانچ سیستم داریم»

اسپیس لانچ سیستم تاکنون با سرریز بودجه و تاخیرهای طولانی‌مدت مواجه بوده است. بازرس کل ناسا سال گذشته هشدار داد که اگر هزینه‌های ساخت این موشک کنترل نشود، برنامه‌ها برای بازگشت به ماه ممکن است به خطر بیفتد. موشک درحال‌حاضر با بیش از ۶ میلیارد دلار سرریز بودجه مواجه است و بیش از نیم‌دهه از برنامه عقب افتاده است.

به‌گزارش ارز تکنیکا، مایکل گریفین، مدیر سابق ناسا در جلسه‌ی استماع ماه ژانویه درباره‌ی برنامه آرتمیس به کمیته‌ی فرعی فضایی و هوانوردی مجلس نمایندگان آمریکا گفت: «من صریح خواهم بود؛ به نظر من، برنامه آرتمیس بیش از حد پیچیده است، قیمت غیرواقع‌بینانه دارد، ایمنی خدمه را به‌خطر می‌اندازد، انجام آن با خطر بسیار زیاد همراه است و حتی در صورت موفقیت‌آمیز بودن، بسیار بعید است که به موقع به سرانجام برسد.»

اسپیس لانچ سیستم فقط یک‌بار در سال ۲۰۲۲ و پس از تاخیرهای متعدد، در اولین ماموریت برنامه آرتمیس به پرواز درآمد. هرچند آن ماموریت موفقیت‌آمیز بود، آسیب‌های وارده به سپر حرارتی فضاپیمای اوراین در هنگام ورود دوبار به جو زمین، بیش از حد انتظار بود و موجب شد ناسا تا به امروز همچنان درحال بررسی برای رفع مشکل این کپسول فضایی باشد. آماده‌نبودن اوراین موجب شده که اجرای ماموریت آرتمیس ۲ با تاخیر چشمگیر مواجه شود.

طبق گزارش ماه اوت بازرسی کل ناسا، حتی هزینه‌ی ساخت برج طراحی‌شده برای پرتاب موشک اسپیس لانچ سیستم از ماموریت آرتمیس ۴ به بعد، به رقم سرسام‌آور ۱٫۸ میلیارد دلار رسیده است. طبق آن گزارش، بوئینگ، پیمانکار مسئول ساخت موشک نیز با انبوهی از معضلات، از سرریز بودجه، تاخیرهای متعدد و نیروی کار فاقد صلاحیت مواجه است.

بیشتر بخوانید

یک‌بارمصرف‌بودن اسپیس لانچ سیستم بدین معنا است که ناسا برای هر ماموریت آتی آرتمیس، باید یک نسخه‌ی کاملا جدید از موشک بسازد؛ درحالی‌که استارشیپ اسپیس ایکس به‌طور کامل چندبارمصرف است و با هزینه‌ی بسیار کمتر مورد استفاده‌ی دوباره قرار خواهد گرفت. ناسا امیدوار است که از استارشیپ برای رساندن فضانوردانش به سطح ماه در ماموریت آرتمیس ۳ استفاده کند.

برگر پیشنهاد می‌کند که ناسا اگر واقعا از اسپیس لانچ سیستم دست بکشد، می‌تواند فضاپیمای اوراین را برفراز موشکی همچون فالکون هوی اسپیس ایکس پرتاب و سپس آن را به مرحله‌ی فوقانی موشکی پرتاب‌شده از قبل مثل ولکان قنطورس متصل کند تا نیروی رانش مورد نیاز برای فرستادن کپسول به ماه تامین شود.

برگر در پستی در ایکس احتمالاً با اشاره به دولت آتی ترامپ، گفت: «افرادی که درنهایت چنین تصمیم بزرگی را بگیرند، هنوز بر سرکار نیامده‌اند؛ اما تمایل زیادی برای تغییرات بزرگ وجود دارد.»



Source link