نام کاربری یا نشانی ایمیل
رمز عبور
مرا به خاطر بسپار
بر اساس مطالعهای جدید، کشف سکونتگاهی پنهان در شبهجزیره عربستان، جزئیاتی از روند آهستهی شهرنشینی در این منطقه از خاورمیانه را آشکار میکند. کشف این شهرک کوچک با ۴٬۴۰۰ سال قدمت در واحه خیبر در عربستان سعودی، نشان میدهد که مردم منطقه در عصر برنز، برخلاف همعصران خود در مصر و میانرودان، با روند کندتری […]
بر اساس مطالعهای جدید، کشف سکونتگاهی پنهان در شبهجزیره عربستان، جزئیاتی از روند آهستهی شهرنشینی در این منطقه از خاورمیانه را آشکار میکند. کشف این شهرک کوچک با ۴٬۴۰۰ سال قدمت در واحه خیبر در عربستان سعودی، نشان میدهد که مردم منطقه در عصر برنز، برخلاف همعصران خود در مصر و میانرودان، با روند کندتری به سمت شهرنشینی حرکت میکردند.
سکونتگاه باستانی در نزدیکی شهر العلا در منطقهی حجاز در غرب عربستان کشف شد و باستانشناسان آن را «النطح» نامیدند. این سکونتگاه حدود ۱٫۵ هکتار وسعت داشته و شامل بخش مرکزی و محلههای مسکونی بوده که توسط حصارهای محافظتی محصور شدهاند. براساس مطالعه، شهرک النطح از حدود ۲٬۴۰۰ سال پیش از میلاد مسکونی بوده و فقط حدود ۵۰۰ نفر جمعیت داشته است. یافتههای گروه محققان، چهارشنبه ۳۰ اکتبر در مجله PLOS One منتشر شد.
در منطقه سکونتگاه شهر النطح، مقادیر بسیاری سفال، سنگهای آسیاب و بقایای دستکم ۵۰ واحد مسکونی یافت شده است که احتمالاً از مصالح گلی ساخته شده بودند. در مرکز شهر نیز دو ساختمان برجای مانده که ممکن است برای کاربریهای اداری بهکار رفته باشند. همچنین، در بخش غربی منطقه مرکزی، گورستانی بزرگ با قبرهای دایرهای مرتفع کشف شده که باستانشناسان آنها را «قبرهای برجی پلکانی» مینامند.
النطح در زمانی بین ۱۵۰۰ تا ۱۳۰۰ سال پیش از میلاد متروکه شد
گیوم شارلو، نویسندهی اصلی مطالعه و باستانشناس در مرکز ملی پژوهشهای علمی فرانسه، به لایوساینس گفت تاکنون هیچ اثری از نوشته یا کتیبه در محل شهرک یافت نشده است. او افزود شواهد بسیار اندکی از غلات در النطح به دست آمده، اما با توجه به یافتههای دیگر مکانها، ساکنان النطح احتمالاً به کشاورزی در اطراف سکونتگاه مشغول بودهاند.
براساس مقالهای که پیشتر در مجله Journal of Archaeological Science: Reports منتشر شده بود، شهر و مناطق مجاور آن توسط دیواری به طول ۱۴٫۵ کیلومتر احاطه شده که احتمالاً با هدف حفاظت در برابر حملات کوچنشینان ساخته شده بود.
شهر النطح در بازه زمانی بین ۱۵۰۰ تا ۱۳۰۰ سال پیش از میلاد متروکه شد، اما هنوز علت این اتفاق کشف نشده است. شارلو میگوید: «این پرسش مهمی است و فعلاً نمیتوانم پاسخی دقیق برای آن ارائه دهم؛ ما شواهد بسیار اندکی از آخرین مرحلهی سکونت در این محل در دست داریم.»
زمانی که شهر النطح مسکونی بود، شهرهای بزرگی در میانرودان، مصر و شرق مدیترانه در اوج شکوفایی قرار داشتند. اما یافتهها در النطح و محوطههای باستانی مشابه نشان میدهد که شهرنشینی در شبهجزیره عربستان با سرعتی آهستهتر پیش میرفت.
به گفتهی محققان، «سکونتگاههای شمال عربستان در دوره سوم تا دوم هزاره پیش از میلاد در مرحلهی گذار به شهرنشینی قرار داشتند.» آنها این دوره را «شهرنشینی ناپیشرفته» نامگذاری کردهاند که به عنوان مرحلهای میان دامداری کوچنشینان و سکونتگاههای شهری پیشرفته توصیف میشود.
شهرنشینی در عربستان با سرعتی آهستهتر از دیگر مناطق پیش میرفت
شارلو میافزاید: «در حالی که شهرنشینی در میانرودان و مصر از هزاره چهارم پیش از میلاد آغاز شد، مطالعهی ما نشان میدهد که ساختارهای پیچیدهی اجتماعی در شمال غربی عربستان دیرتر شکل گرفت.» به گفتهی او، شهرنشینی در شبهجزیره عربستان تا نیمهی دوم هزاره سوم پیش از میلاد آغاز نشد، زمانی که گروههایی از مردم منطقه، زندگی یکجانشینی و کشاورزی گسترده را برگزیدند. این روند در حالی اتفاق افتاد که مصریان و میانرودانیها، پیشتر به زندگی یکجانشینی روی آورده بودند.
سکونتگاههای عصر برنز در عربستان سعودی در مقایسه با شهرهای بزرگ عصر برنز در میانرودان و مصر، بهطور کلی کوچکتر نیز بودهاند. شارلو میگوید: «اینها شهرهای کوچکی بودند که به شبکههایی از دیوارهای دفاعی متصل شده و در اطراف واحههای بزرگ محلی قرار داشتند.»
بیشتر بخوانید
خوان مانوئل تبس، مدیر مرکز مطالعات تاریخ خاور نزدیک باستان در دانشگاه کاتولیک آرژانتین، مطالعهی جدید را ستود و آن را ادامهدهنده و گسترشدهندهی نتایج کاوشها و بررسیهای ۲۰ سال اخیر در شمال غربی عربستان سعودی دانست. تبس میگوید: «پروژه باستانشناسی در خیبر، مطالعهای بسیار مهم است که یافتهها و نتیجهگیریهای حاصل از کاوشها و بررسیهای ۲۰ سال گذشته در این منطقه را با دقت بیشتری دنبال و تکمیل میکند.»
تبس همچنین خاطرنشان کرد که پروژههای دیگری مانند گروه اکتشافی سعودی آلمانی در شهر تیما و گروه اکتشافی سعودی اتریشی در قریاه نیز اطلاعات ارزشمندی دربارهی ویژگیهای باستانشناسی منطقه فراهم کردهاند. برای مثال، کاوشگران در تیما به بقایای تمدنی دست یافتهاند که به امپراتوری بابل نو (۵۵۶ تا ۵۳۹ پیش از میلاد) و دوران زندگی و حکومت پادشاه نبونعید در این منطقه باز میگردد.
رابرت اندرو کارتر، پژوهشگر ارشد باستانشناسی و متخصص توسعه میدانی در موزههای قطر با قدردانی از مطالعهی گروه شارلو به لایوساینس گفت: «ما درک محدودی از عصر برنز و خاستگاه شهرنشینی در منطقه حجاز (غرب عربستان سعودی) داریم و این مطالعه با ارائهی دادههای اولیه و بهبود درک نظری ما، گامی مهم در این زمینه برداشته است.»
Source link
این مطلب بدون برچسب می باشد.
بنابر گزارش ورج، شرکت اپل اخیراً با مشکلات جدی در روابط خود با هالیوود روبهرو شده است؛ بهطوریکه تصمیمات اخیر کوپرتینوییها مبنیبر کاهش هزینههای تولید فیلم و تمرکز بیشتر روی پلتفرم استریم، نارضایتی گستردهای را در میان کارگردانان و تهیهکنندگان ایجاد کرده است. یکی از نمونههای بارز این اختلاف، فیلم Wolfs با بازی جورج کلونی […]
سامسونگ هر سال گوشیهای مختلفی برای سری A یعنی میانردههای خود معرفی میکند. یکی از معروفترین میانردههای این برند، گوشی A25 است که نسبت به قیمت خود یک گوشی مناسب شناخته میشود. این گوشی دارای قابلیتهای مختلفی است که آن را به یک گزینه اقتصادی مناسب در بازه قیمتی کمتر از ۱۴ میلیون تومان تبدیل […]
براساس اعلام سازمان رقابت و بازار بریتانیا (CMA)، احتمال دارد اپل و گوگل بهدلیل تسلط بر مرورگر و سیستمعاملهای موبایلی با تحقیقات نظارتی مواجه شوند. این سازمان اظهار کرد که بازار مرورگرهای موبایل برای کسبوکارها و کاربرها در بریتانیا عملکرد مناسبی ندارد و قوانین جدید رقابتی دیجیتال که از سال آینده اجرایی میشوند، احتمالاً رفتار […]
یکی از قابلیتهای کارآمدی که بسیاری از اپراتورهای همراه در اختیار کاربران قرار میدهند، امکان دایورت کردن است. به این معنی که میتوانید به راحتی تماسهای ورودی را به خط دیگری انتقال دهید. این امکان برای خط همراه اول نیز فراهم شده است، اما بسیاری از کاربران با روش انجام این کار مشکل دارند یا […]