نام کاربری یا نشانی ایمیل
رمز عبور
مرا به خاطر بسپار
ای دی اچ دی (ADHD) یا اختلال کمتوجهی-بیشفعالی وضعیتی است که بر رفتار افراد تأثیر میگذارد. مبتلایان به آن ممکن است بیقرار به نظر برسند، در تمرکز مشکل داشته باشند و گاهی رفتارهای تکانشی نشان دهند. علائم معمولاً از کودکی و در زمان تغییرات مهم مثل شروع مدرسه آشکار میشوند و اغلب قبل از ۱۲ […]
ای دی اچ دی (ADHD) یا اختلال کمتوجهی-بیشفعالی وضعیتی است که بر رفتار افراد تأثیر میگذارد. مبتلایان به آن ممکن است بیقرار به نظر برسند، در تمرکز مشکل داشته باشند و گاهی رفتارهای تکانشی نشان دهند. علائم معمولاً از کودکی و در زمان تغییرات مهم مثل شروع مدرسه آشکار میشوند و اغلب قبل از ۱۲ سالگی تشخیص داده میشوند. بااینحال، گاهی تشخیص تا بزرگسالی به تأخیر میافتد. علائم ای دی اچ دی ممکن است با افزایش سن بهبود یابند، اما بسیاری از افراد همچنان با مشکلات ناشی از این اختلال دستوپنجه نرم میکنند. همچنین، افراد مبتلا به ADHD ممکن است مشکلات دیگری مثل اختلالات خواب یا اضطراب را نیز تجربه کنند.
در ادامهی مقاله، به تفصیل به موضوعاتی مثل توضیح، تشخیص، کنترل و درمان بیماری ADHD میپردازیم.
اختلال کمتوجهی-بیش فعالی (ADHD) یا نقصتوجه-بیش فعالی یک اختلال عصبی رشدی است که با علائم مداوم نقص در توجه، بیش فعالی و تحریکپذیری (تکانشگری) مشخص میشود. برخی از افراد بیشتر علائم عدم توجه را دارند، برخی دیگر بیشتر علائم بیش فعالی و تحریکپذیری دارند و برخی از افراد ADHD هر دو نوع علائم را بروز میدهند.
علائم بیماری ADHD در کودکی شروع میشود و می تواند در زندگی روزمره از جمله روابط اجتماعی و مدرسه یا عملکرد شغلی اختلال ایجاد کند. ADHD در بین کودکان و نوجوانان شایعتر است، اما بسیاری از بزرگسالان نیز این اختلال را دارند. درمانهای مؤثر برای مدیریت علائم در دسترس است.
بسته به اینکه در زمان تشخیص کدام علائم در فرد قویتر است، سه روش مختلف وجود دارد که ای دی اچ دی خود را نشان میدهد:
ای دی اچ دی عمدتاً بیتوجه
برای افراد ADHD عمدتا بیتوجه، سخت است که یک کار را سازماندهی کنند یا به اتمام برسانند، به جزئیات توجه یا دستورالعملها و مکالمات را دنبال کنند. حواس افراد ADHD عمدتا بیتوجه به راحتی پرت میشود یا جزئیات امور روزانه را فراموش میکنند.
ای دی اچ دی عمدتاً بیشفعال-تکانشی
افراد ADHD عمدتا بیش فعالی زیاد حرکت و زیاد صحبت میکنند. برای فرد مبتلا به این نوع ای دی اچ دی سخت است که برای مدت طولانی در یک جا بنشیند (مثلاً هنگام غذاخوردن یا انجام تکالیف). کودکان کوچکتر ممکن است مدام بدوند، بپرند یا از جایی بالا بروند. فرد مبتلا، احساس بیقراری دارد و با تکانشگری دستوپنجه نرم میکند. کسی که ای دی اچ دی تکانشی دارد ممکن است زیاد حرف دیگران را قطع کند، چیزها را از دست دیگران بگیرد یا در زمانهای نامناسب صحبت کند. فرد با بیماری ADHD تکانشی ممکن است در انتظار نوبت یا گوشدادن به دستورالعملها دچار مشکل شود. تکانشگری ممکن است باعث تصادفات و جراحات بیشتری در این افراد نسبت به عموم شود.
ای دی اچ دی ترکیبی
علائم هر دو نوع فوق به طور مساوی در فرد وجود دارند.
ADHD بزرگسالان ممکن است به روابط ناپایدار، عملکرد ضعیف کاری یا عملکرد ضعیف در تحصیلات، عزتنفس پایین و سایر مشکلات منجر شود. اگرچه این بیماری ADHD بزرگسالان نامیده میشود، علائم آن در اوایل کودکی شروع میشود و در بزرگسالی ادامه مییابد. در بعضی موارد، ای دی اچ دی تا زمان بلوغ فرد، مشخص نیست یا تشخیص داده نمیشود. علائم ای دی اچ دی در بزرگسالان ممکن است به اندازهی علائم بیش فعالی در کودکان مشخص نباشد. در بزرگسالان، بیش فعالی ممکن است کاهش یابد، اما مقابله با تحریکپذیری، بیقراری و مشکل در توجه ممکن است ادامه یابد.
درمان بیماری ADHD بزرگسالان مشابه درمان ADHD در دوران کودکی است. درمان بیماری ADHD در بزرگسالان شامل داروها، مشاورهی روانشناختی (روان درمانی) و درمان هرگونه شرایط سلامت روانی مرتبط با ای دی اچ دی است.
بیشتر بخوانید
بیماری ADHD یکی از شایعترین اختلالات روانی است که بر کودکان تأثیر میگذارد. علائم ADHD شامل عدم توجه، بیش فعالی و تحریک پذیری است. بیماری ADHD اختلالی مزمن و ناتوانکننده محسوب میشود که درصورت عدم درمان مناسب، میتواند به عزت نفس و عملکرد اجتماعی ضعیف در کودکان منجر شود.
تخمین زده می شود ۸٫۴ درصد از کودکان و ۲٫۵ درصد از بزرگسالان دارای ADHD هستند. ADHD اغلب در کودکان در سن مدرسه مشخص میشود و اختلال در کلاس یا مشکلات مربوط به تکالیف در مدرسه را در پی دارد. این اختلال در پسرها بیشتر از دخترها تشخیص داده میشود، زیرا علائم آن بهطور متفاوتی در هر جنس ظاهر میشوند. بااینحال، بدین معنا نیست که پسرها بیشتر از دخترها درمعرض ابتلا ADHD هستند. پسرها معمولاً علائمی مانند بیشفعالی و رفتارهای بیرونی نشان میدهند، در حالی که دخترها بیشتر علائم بیتحرکی دارند.
کاملاً طبیعی است که کودکان گاهی در تمرکز یا رفتار مشکل داشته باشند. بااینحال، کودکانی که مبتلا به ADHD هستند، این رفتارها را پشت سر نمیگذارند. علائم آنها ممکن است ادامهدار یا شدید باشد و باعث مشکلاتی در مدرسه، خانه یا میان دوستان شود.
کودک مبتلا به ADHD ممکن است:
علائم ADHD را میتوان به دو دستهی مشکلات رفتاری بیتوجهی و بیش فعالی تقسیم کرد. بسیاری از افراد مبتلا به ADHD مشکلاتی دارند که در هر دو دسته قرار میگیرد، اما همیشه اینگونه نیست.
برای مثال، حدود ۲ تا ۳ نفر از هر ۱۰ فرد مبتلا، فقط در تمرکز و توجه مشکل دارند و نشانهای از بیشفعالی یا تکانشگری ندارند. این نوع از بیماری ADHD با عنوان اختلال نقص توجه (ADD) نیز شناخته میشود. این نوع از بیماری ADHD گاهی ممکن است نادیده گرفته شود، زیرا علائم آن میتواند کمتر مشهود باشد.
ای دی اچ دی در پسرها بیشتر از دخترها تشخیص داده میشود. دخترها بیشتر علائم بیتوجهی نشان میدهند و کمتر رفتارهای مخربی دارند که علائم ADHD را آشکار کند. به همین دلیل، ممکن است ADHD در دخترها همیشه تشخیص داده نشود.
Getty Images
علائم کمتوجهی بیش فعالی در کودکان و نوجوانان به خوبی تعریف شدهاند و معمولاً قبل از ۶ سالگی قابل مشاهده هستند. این علائم در بیش از یک موقعیت (مانند خانه و مدرسه) رخ میدهند. کودکان ممکن است علائم هر دو نوع بیتوجهی و بیشفعالی-تکانشگری را داشته باشند، یا فقط علائم یکی از این نوع رفتارها را نشان دهند.
بیتوجهی (مشکل در تمرکز و توجه)
نشانههای اصلی بیتوجهی شامل موارد زیر است:
تکانشگری و بیش فعالی در کودکان
نشانههای اصلی تکانشگری و بیشفعالی در کودکان شامل موارد زیر است:
علائم یادشده ممکن است مشکلات قابلتوجهی در زندگی کودک ایجاد کنند، مانند عدم موفقیت در مدرسه، تعامل اجتماعی ضعیف با دیگر کودکان و بزرگسالان، و مشکلات انضباطی.
اگرچه همیشه اینطور نیست، برخی کودکان ممکن است نشانههای مشکلات یا اختلالات دیگری نیز همراه با ADHD داشته باشند، مانند:
در بزرگسالان، علائم ای دی اچ دی تعریف دقیق ندارند. این امر عمدتاً به دلیل کمبود تحقیقات دربارهی بیماری ADHD در بزرگسالان است. از آنجا که ADHD یک اختلال رشدی است، تصور میشود که نمیتواند در بزرگسالان بدون ظاهرشدن اولیه در کودکی ایجاد شود. اما علائم ADHD در کودکان و نوجوانان اغلب به بزرگسالی راه پیدا میکند.
نحوهی تأثیرگذاری علائم ADHD در بزرگسالان میتواند بسیار متفاوت از کودکان باشد
نحوهی تأثیرگذاری بیتوجهی، بیش فعالی و تکانشگری در بزرگسالان میتواند بسیار متفاوت از کودکان باشد. به عنوان مثال، بیش فعالی در بزرگسالان کاهش مییابد، در حالی که بیتوجهی با افزایش فشارهای زندگی بزرگسالی باقی میماند.
علائم ADHD در بزرگسالان نیز معمولاً بسیار ظریفتر از علائم دوران کودکی هستند. برخی متخصصان موارد زیر را به عنوان فهرستی از علائم مرتبط با ADHD در بزرگسالان پیشنهاد کردهاند:
بیماری ADHD در بزرگسالان، مانند بیماری ADHD در کودکان و نوجوانان نیز میتواند همراه با چندین مشکل یا اختلال مرتبط رخ دهد. یکی از شایعترین آنها افسردگی است. سایر شرایطی که بزرگسالان ممکن است همراه با ADHD داشته باشند شامل موارد زیر است:
مشکلات رفتاری مرتبط با بیماری ADHD همچنین ممکن است مشکلاتی مانند دشواری در روابط و تعاملات اجتماعی را ایجاد کند.
دانشمندان هنوز علل خاص ADHD را شناسایی نکردهاند. در حالی که شواهد فزایندهای وجود دارد که ژنتیک به ADHD کمک میکند و چندین ژن با این اختلال مرتبط هستند، هیچ ژن یا ترکیب ژن خاصی به عنوان علت این اختلال شناسایی نشده است. بااینحال، توجه به این نکته مهم است که بستگان افراد ADHD نیز اغلب تحت تأثیر قرار میگیرند. شواهدی از تفاوتهای آناتومیکی در مغز کودکان مبتلا به ADHD در مقایسه با سایر کودکان بدون این بیماری وجود دارد. به عنوان مثال، در کودکان مبتلا به ADHD حجم مادهی خاکستری و سفید مغز کاهش مییابد و در حین انجام وظایف خاص، نواحی مختلف از مغزشان فعال است.
دانشمندان هنوز علل خاص ADHD را شناسایی نکردهاند
علاوه بر ژنتیک، محققان به دنبال تفاوتهایی در رشد مغز و زیستشناسی عصبی در میان افراد ADHD در مقایسه با افراد بدون این اختلال هستند. محققان همچنین در حال مطالعهی عوامل محیطی هستند که ممکن است خطر ابتلا به ADHD را افزایش دهد؛ از جمله آسیبهای مغزی، تغذیه و محیطهای اجتماعی.
مطالعات بیشتر نشان داده است که لوبهای فرونتال، هسته دمدار و ورمیس مخچه مغز در ADHD تحت تاثیر قرار میگیرند. چندین عامل غیرژنتیکی نیز با این اختلال مرتبط هستند، مانند وزن کم هنگام تولد، زایمان زودرس، قرارگرفتن در معرض سموم (الکل، سیگار، سرب و غیره) در دوران بارداری و استرس شدید در دوران بارداری.
اعتقاد بر این است که افراد خاصی بیشتر در معرض خطر ای دی اچ دی هستند، از جمله:
خطر بیماری ADHD ممکن است افزایش یابد اگر:
براساس علائم خاص، یک فرد میتواند به یکی از سه نوع ADHD تشخیص داده شود؛ بی توجهی، بیش فعالی- تکانشگری و ترکیبی. علائم ADHD باید در دوران کودکی (قبل از ۱۲ سالگی) شروع شود. علائم اغلب تا سنین نوجوانی و بزرگسالی ادامه مییابد و معیار تشخیص براساس سن کمی متفاوت است.
برای تشخیص ADHD، علائم فرد نیز باید:
استرس، اختلالات خواب، اضطراب، افسردگی و سایر شرایط یا بیماریهای فیزیکی میتوانند علائمی مشابه علائم ADHD ایجاد کنند. ارائهدهندهی مراقبتهای بهداشتی باید یک ارزیابی کامل برای تعیین علت علائم، تشخیص و شناسایی درمانهای موثر انجام دهد.
تشخیص صحیح ADHD ممکن است سخت باشد
ارائهدهندگان مراقبتهای اولیه گاهیاوقات ADHD را تشخیص میدهند و درمان میکنند یا ممکن است فرد را به متخصص بهداشت روان ارجاع دهند. در طول یک ارزیابی، یک ارائه دهنده معمولا:
هر کسی میتواند اختلال کمتوجهی بیش فعالی داشته باشد. بااینحال، پسران و مردان بیشتر علائم بیش فعالی و تکانشی دارند، در حالی که دختران و زنان بیشتر به ای دی اچ دی بیتوجهی مبتلا میشوند.
ADHD همچنین در هر سنی قابلتشخیص است، اگرچه علائم باید در دوران کودکی (قبل از ۱۲ سالگی) شروع شده باشد. افراد بزرگسال مبتلا به ADHD اغلب سابقهی مشکلاتی در مدرسه، کار و روابط دارند. علائم ADHD ممکن است با بالا رفتن سن فرد تغییر کند.
کودکان بیش فعالی و تکانشگری را به عنوان شایع ترین علائم نشان میدهند. با افزایش میزان موقعیتهای تحصیلی و اجتماعی، علائم بیتوجهی اغلب برجستهتر میشود و شروع به تداخل با عملکرد تحصیلی و روابط با همسالان میکند.
افراد ای دی اچ دی در روابط خود مشکل دارند
نوجوانان معمولا بیش فعالی کمتری نشان میدهند و ممکن است به صورت بیقرار یا مضطرب به نظر برسند. علائم بیتوجهی و تکانشگری معمولاً ادامه مییابد و ممکن است باعث چالشهای تحصیلی، مدیریتی (سازماندهی) یا روابط شود. افراد نوجوان مبتلا به ADHD بیشتر درگیر رفتارهای تکانشی و پرخطر مانند مصرف مواد و فعالیت جنسی ناایمن هستند.
بزرگسالان، از جمله افراد مسن مبتلا به ADHD، ممکن است بیتوجهی، بیقراری و تکانشگری را نشان دهند، اگرچه در برخی افراد، این علائم کمتر آسیبزننده و تخریبکننده خواهد بود. این افراد همچنین ممکن است تحریکپذیر باشند، تحمل ناامیدی و استرس پایینی داشته باشند یا تغییرات خلقی مکرر یا شدید را تجربه کنند.
ممکن است برخی از بزرگسالان در دوران جوانی مبتلا به ADHD تشخیص داده نشده باشند، زیرا معلمان یا خانوادههایشان، این اختلال را تشخیص ندادهاند، آنها به شکل خفیفی از این اختلال مبتلا بودهاند یا تا زمانی که نیازهای بزرگسالی را تجربه نکردهاند، به خوبی از عهدهی بیماری ADHD برآمدهاند. اما هرگز دیر نیست که به دنبال تشخیص و درمان ای دی اچ دی و سایر شرایط سلامت روانی باشید که ممکن است همراه با آن رخ دهد. درمان موثر میتواند زندگی روزمره را برای افراد ADHD و خانوادههایشان آسانتر کند.
ADHD یک اختلال عصبی-رشدی است که با علائمی مانند دشواری در تمرکز، بیقراری و رفتارهای تکانشی شناخته میشود. بااینحال، این علائم میتوانند با نشانههای سایر مشکلات و بیماریها همپوشانی داشته باشند که ممکن است به تشخیص نادرست منجر شود.
شرایطی که ممکن است با ای دی اچ دی اشتباه گرفته شوند:
عوامل مرتبط با تشخیص نادرست:
در واقع درمان ای دی اچ دی بسته به سن و نوع بیماری میتواند متفاوت باشد در ادامه، درمان بیماری ADHD در بزرگسالان و کودکان را از هم جدا کردیم تا راحتتر به آنها بپردازیم.
فرزند من مبتلا به بیماری ADHD تشخیص داده شده است، حالا چه کاری باید انجام دهم؟ وقتی کودکی مبتلا به اختلال نقص توجه و بیش فعالی تشخیص داده میشود، والدین اغلب نگران هستند که کدام روش درمانی برای فرزندشان مناسبتر است و درمان ای دی اچ دی چیست؟ بیماری ADHD اغلب با درمان مناسب قابل مدیریت است. گزینههای درمانی زیادی وجود دارد و بهترین روش درمان به فرد، خانواده و محیط او بستگی دارد.
رفتاردرمانی در درمان ADHD کودکان بسیار مهم است
برای پیداکردن بهترین گزینهها در کنترل کمتوجهی بیش فعالی در کودکان، توصیه میشود که والدین بهطور نزدیک با افرادی که در زندگی کودک نقش دارند، از جمله معلمان، مربیان و اعضای خانواده، همکاری کنند.
۱. درمان رفتاری
ای دی اچ دی نه تنها بر توانایی کودک برای توجه یا نشستن در مدرسه تأثیر میگذارد، بلکه بر روابط با خانواده و سایر کودکان نیز تأثیرگذار است. کودکان مبتلا به ADHD اغلب رفتارهایی از خود نشان میدهند که میتواند برای دیگران بسیار مخرب باشد. رفتاردرمانی یک گزینهی درمانی است که ممکن است به کاهش این رفتارها و به افزایش مهارتهای خودتنظیمی کمک کند. شروع رفتاردرمانی به محض تشخیص، اغلب مفید است.
۲. داروها
کودکان زیر ۶ سال: آکادمی پزشکی کودکان آمریکا (AAP) توصیه میکند که آموزش مدیریت رفتار به والدین به عنوان اولین روش درمانی انجام و پیش از امتحان دارو از آن استفاده شود.
برای کودکان زیر ۶ سال، درمان رفتاری اولین قدم مهم پیش از استفاده از دارو است، زیرا:
کودکان ۶ ساله و بالاتر: ترکیب دارو و رفتاردرمانی توصیه میشود. برای کودکان تا ۱۲ سال، آموزش مدیریت رفتار به والدین و برای نوجوانان، رفتاردرمانیهای دیگر توصیه میشود. همچنین، مداخلات رفتاری در کلاس و حمایتهای مدرسه میتوانند بخشی از برنامهی درمان باشند.
اهداف رفتاردرمانی یادگیری یا تقویت رفتارهای مثبت و حذف رفتارهای ناخواسته یا مشکلساز برای افراد ADHD است. رویکردهای رفتاردرمانی والدین، کودکان و مداخلات رفتاری در کلاس درس، میتوانند با هم استفاده شوند. درمان برای کودکانی که در برنامههای دوران کودکی شرکت میکنند، معمولاً اگر والدین و مربیان با یکدیگر برای کمک به کودک همکاری کنند، بسیار مؤثر است. نکاتی که در رفتاردرمانی افراد ADHD مهم است شامل:
دارو میتواند به مدیریت علائم افراد ADHD کمک کند و رفتارهای دشوار را کاهش دهد. دو نوع دارو برای کودکان بالای ۶ سال تأیید شدهاند:
۱.داروهای محرک: معمولترین و موثرترین داروها که علائم را سریع کاهش میدهند.
۲.داروهای غیرمحرک: تأثیر کندتری دارند اما تا ۲۴ ساعت اثر میکنند.
والدین باید همراه با پزشک، داروی مناسب و دوز متناسب را پیدا کنند و اثرات جانبی مانند کاهش اشتها یا مشکلات خواب را در نظر بگیرند.
یادآوری مهم: برای کودکان زیر ۶ سال، رفتاردرمانی قبل از دارو توصیه میشود، زیرا دارو ممکن است مؤثر نباشد و عوارض جانبی شدیدتری داشته باشد.
درمان استاندارد ADHD در بزرگسالان معمولاً شامل دارو، آموزش، یادگیری مهارتها و مشاورهی روانشناختی است. ترکیب این روشها اغلب مؤثرترین نتیجه را دارد. این درمانها میتوانند به مدیریت علائم ای دی اچ دی کمک کنند، اما آن را درمان نمیکنند. ممکن است زمان ببرد تا درمان مناسب برای فرد مشخص شود.
داروهای ای دی اچ دی چیست؟
توجه کنید که برای یافتن درمان مناسب، افراد ADHD باید با پزشک در مورد مزایا و معایب هر دارو صحبت کند.
داروهای هر فرد برای درمان ADHD شخصیسازی شده است
دوز و نوع دارو در افراد ADHD مختلف، متفاوت است، بنابراین پیداکردن داروی مناسب ممکن است زمان ببرد. هرگونه عوارض جانبی را به پزشک اطلاع دهید.
مشاوره روانشناختی
مشاوره برای ADHD بزرگسالان بهطور کلی شامل مشاوره روانشناختی (رواندرمانی)، آموزش اختلال کمتوجهی بیش فعالی و مهارتهای یادگیری برای کمک به موفقیت برای کنترل بیماری است. مشاوره میتواند به فرد کمک کند:
انواع رایج مشاوره:
کار روی روابط
افراد ADHD ممکن است بینظم باشند، وقت ملاقاتها را فراموش کنند یا تصمیمات تکانشی بگیرند که میتواند باعث فشار در روابط شود. درمان متمرکز بر این مسائل و بهبود مهارتهای ارتباطی و حل منازعه میتواند بسیار کمککننده باشد.
سبک زندگی و درمانهای خانگی برای مدیریت ADHD نقش مهمی در بهبود کیفیت زندگی افراد مبتلا دارند. کارهای زیادی وجود دارد که فرد با تغییر سبک زندگی و در خانه میتواند به کنترل و درمان اختلای ای دی اچ دی خود کمک کند. اگر مبتلا به ای دی اچ دی هستید، موارد زیر تغییر بزرگی ایجاد میکنند:
پزشکی جایگزین
تحقیقات کمی نشان میدهند که درمانهای جایگزین میتوانند علائم ای دی اچ دی را کاهش دهند. بااینحال، مدیتیشن ذهنآگاهی ممکن است در بهبود خلقوخو و توجه کمک کند. قبل از استفاده از روشهای جایگزین، با پزشک مشورت کنید.
در حالی که درمان میتواند به کنترل اختلال کمتوجهی بیش فعالی کمک بسیار کند، انجام اقدامات دیگر میتواند در درک ADHD و یادگیری مدیریت آن برای فرد موثر باشد. برخی از منابعی که ممکن است به فرد کمک کند، در زیر فهرست شده است. میتوان از تیم مراقبتهای بهداشتی برای مشاورهی بیشتر و در مورد منابع بیشتر برای مطالعه و یادگیری کمک خواست.
برای تشخیص و درمان احتمالاً ابتدا با پزشک عمومی صحبت میشود و بسته به نتایج ارزیابی اولیه، او ممکن است قرد را به متخصص، مانند روانشناس، روانپزشک یا سایر متخصصان سلامت روان ارجاع دهد.
آمادگی قبل تست ADHD در بزرگسالان
بهمنظور آمادهشدن برای قرار ملاقات با پزشک، فهرستی از موارد زیر به درک فرد از روند درمان کمک میکند:
سوالاتی که باید از پزشک خود بپرسید
اگر فرد مبتلا به بیماری ADHD ارزیابیهای قبلی و نتایج آزمایش رسمی را دارد، باید آنها را همراه داشته باشد. سوالات اساسی که باید از پزشک پرسید عبارتاند از:
هر زمان که فرد چیزی را متوجه نشد نباید از پرسیدن سوال دریغ کند.
از پزشک خود چه انتظاری باید داشته باشید؟
فرد باید آمادهی پاسخگویی به سوالاتی را که پزشک ممکن است بپرسد، داشته باشد؛ سوالاتی مانند:
پزشک یا متخصص سلامت روان براساس پاسخها، علائم و نیازهای فرد سؤالات بیشتری میپرسد. آمادهسازی و پیشبینی سوالات به فرد کمک میکند از زمان خود با پزشک بهترین استفاده را ببرد.
در پایان، مدیریت بیماری ADHD سفری است که نیازمند صبر، آگاهی و تلاش مداوم است. این اختلال اگرچه میتواند چالشهایی در زندگی روزمره ایجاد کند، با ترکیب درمانهای علمی، سبک زندگی سالم و حمایت اجتماعی میتوان بهطور چشمگیری کیفیت زندگی را بهبود بخشید. آنچه اهمیت دارد این است که افراد ADHD بدانند که این مسیر مملو از فرصت برای رشد، یادگیری و موفقیت است. با همت و پشتکار، همراه با حمایت متخصصان و عزیزان، هر فردی میتواند پتانسیلهای خود را کشف کند و به زندگی رضایتبخش و هدفمند دست یابد. به یاد داشته باشید هر گامی که برمیدارید، هرچند کوچک، نشانهای از پیشرفت و امید است.
علائم ADHD میتواند مشکلاتی را در زندگی روزمره ایجاد کند. مشکل در توجه و پرتشدن حواس، بینظمی و تعلل، مدیریت زمان، برنامهریزی یا سازماندهی ضعیف، مشکل در بهخاطرسپردن کارهای روزانه، گمکردن مکرر چیزها یا فراموشکار بودن در فعالیتها از علائم قابلتشخیص بیماران ای دی اچ دی است.
زندگی با ADHD مثل داشتن ذهنی شلوغ و مملو از افکار سریع و ایدههای خلاقانه است. گاهی هیجانانگیز و گاهی گیجکننده، انگار ذهن همیشه در حال مسابقه است. تمرکز دشوار است و انجام کارهای روزمره چالشبرانگیز میشود.
ADHD را میتوان با استفاده از دارو یا رفتاردرمانی درمان کرد، اما ترکیبی از هر دو اغلب بهترین است. درمان معمولاً توسط متخصص، مانند متخصص اطفال یا روانپزشک ترتیب داده میشود، اگرچه ممکن است این وضعیت توسط پزشک عمومی نظارت شود.
علائم ADHD در دختران بیشتر شبیه بیتوجهی است تا بیش فعالی. دختران مبتلا به ADHD اغلب با کلیشهی انرژی بیشازحد سازگار نیستند. درعوض با توجه، سازماندهی و مدیریت زمان مشکل دارند. ممکن است افراد، دختران مبتلا به ADHD را به اشتباه تنبل تصور کنند.
اوتیسم بسیار متمایز از ADHD است، اما به نظر میرسد علائم اصلی نوع ترکیبی ADHD، یعنی کمبود توجه، تکانشگری و بیش فعالی نیز از ویژگیهای اوتیسم باشند. ASD و ADHD اختلالات عصبی زیستی هستند که با نقص عصبی زمینهای مشابه شناخته میشوند.
Source link
این مطلب بدون برچسب می باشد.
جلسه هماهنگی نهایی برای برگزاری رویداد بزرگ هفته علم ایران و عراق، در وزارت آموزش عالی و پژوهشهای عراق برگزار شد. به گزارش ایسنا، این نشست با حضور دکتر رضاییفر، رئیس مرکز همکاریهای بینالمللی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری کشورمان، و دکتر حیدر الربیعی، قائممقام وزارت آموزش عالی و پژوهشهای کشور عراق، برگزار شد. به […]
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین و براساس گزارش دیجیاتو، سامسونگ قرار است گوشیهای سری گلکسی اس ۲۵ را در ۲۲ ژانویه ۲۰۲۵ (۳ بهمن) معرفی کند. مطابق انتظار این سری شامل سه مدل اصلی خواهد بود: S۲۵، S۲۵ پلاس و S۲۵ اولترا. بااینحال طبق گزارشهای منتشر شده این مجموعه شامل مدل دیگری نیز خواهد بود که گلکسی اس ۲۵ اسلیم نام […]
شامگاه یکشنبه ۳۰ دی در آسماننمای بزرگ پارک آب و آتش رویداد ترویج علم به منظور رصد سیارات مریخ و مشتری برگزار میشود و علاقهمندان میتوانند در این رویداد علاوه بر آشنایی با این اجرام، این پدیده نجومی را از پست تلسکوپ ۱۶ اینچی تماشا کنند. کاظم کوکرم سخنگوی کمیته آماتوری انجمن نجوم ایران در […]
اپل و سامسونگ میخواهند در آینده دو گوشی بسیار باریک با نامهای آیفون ۱۷ ایر و گلکسی S25 اسلیم معرفی کنند؛ اما ظاهراً کاهش چشمگیر ضخامت دستگاهها باعث قربانی کردن بخشهای مختلفی خواهد شد. براساس اطلاعات فاششده در ویبو، احتمالاً ظرفیت باتری هر دو گوشی آیفون ۱۷ ایر و گلکسی S25 اسلیم بین ۳۰۰۰ تا […]