نام کاربری یا نشانی ایمیل
رمز عبور
مرا به خاطر بسپار
ایسنا/اصفهان کارشناس نجوم گفت: ماهواره اکسپلور ۱ نخستین ماهواره آمریکایی بود که با کشف کمربندهای ون آلن، عصری نوین در علم فضا آغاز کرد. علیرضا بیات در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: ماهواره اکسپلور ۱ اولین ماهوارهای بود که توسط ایالات متحده آمریکا به فضا پرتاب شد. این ماهواره در ۳۱ ژانویه ۱۹۵۸ توسط موشک […]
ایسنا/اصفهان کارشناس نجوم گفت: ماهواره اکسپلور ۱ نخستین ماهواره آمریکایی بود که با کشف کمربندهای ون آلن، عصری نوین در علم فضا آغاز کرد.
علیرضا بیات در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: ماهواره اکسپلور ۱ اولین ماهوارهای بود که توسط ایالات متحده آمریکا به فضا پرتاب شد. این ماهواره در ۳۱ ژانویه ۱۹۵۸ توسط موشک ژوپیتر C از پایگاه نیروی هوایی کیپ کاناورال به مدار زمین فرستاده شد.
وی افزود: اکسپلور ۱ بهعنوان پاسخی به پرتاب موفق اسپوتنیک ۱ و اسپوتنیک ۲ توسط اتحاد جماهیر شوروی طراحی شد و نقطه آغازینی برای رقابت فضایی بین آمریکا و شوروی محسوب میشد.
کارشناس نجوم ادمه داد: این ماهواره علاوه بر جنبه نمادینی که داشت، نخستین کشف بزرگ علمی در عصر فضا را رقم زد، کشف کمربندهای تابشی ون آلن که از زمین در برابر ذرات باردار خورشیدی محافظت میکند.
بیات با بیان اینکه طول اکسپلور ۱ تقریباً دو متر بود(عدد دقیق: ۲۰۳ سانتیمتر) و قطر آن حدود ۱۵.۲ سانتیمتر گفت: وزن این ماهواره در مقایسه با اسپوتنیک ۱ و اسپوتنیک ۲ بسیار کمتر بود و فقط ۱۳.۳۷ کیلوگرم وزن داشت. اکسپلور ۱ شکلی شبیه یک استوانه کشیده داشت و منبع انرژی آن باتریهای شیمیایی بود که بخشهای الکترونیکی آن را تغذیه میکردند. سیستم مخابراتی این ماهواره شامل دو فرستنده رادیویی با فرکانسهای ۱۰۸ و ۱۰۸.۰۳ مگاهرتز بود که اطلاعات را با مرکز زمینی تبادل میکردند.
وی اظهار کرد: هدف اصلی اکسپلور ۱ مطالعه ذرات پرانرژی و میدان مغناطیسی اطراف زمین بود. این ماهواره به چهار ابزار علمی مجهز بود: آشکارساز شمارشگر گایگر مولر برای اندازهگیری تابش کیهانی و شناسایی ذرات باردار اطراف زمین، سنسورهای دما برای اندازهگیری تغییرات دما در فضا، حسگرهای میکرو شهابسنگها برای شناسایی و تحلیل تأثیر برخورد ذرات فضایی کوچک و فرستندههای رادیویی برای ارسال دادههای علمی به زمین.
کارشناس نجوم افزود: کسپلور ۱ توسط موشک ژوپیتر C که نسخه اصلاحشدهای از موشکهای ردستون بود، به فضا پرتاب شد. این ماهواره در مداری بیضوی قرار گرفت که حضیض آن(نزدیکترین فاصله به زمین) ۳۵۹ کیلومتر و اوج آن(دورترین فاصله از زمین) ۲۵۱۵ کیلومتر بود. دوره تناوب آن نیز هر ۱۱۴.۸ دقیقه یک دور کامل به دور زمین میچرخید.
بیات ادامه داد: پیش از پرتاب اکسپلور ۱، جیمز ون آلن، دانشمند فیزیک فضایی، فرضیهای ارائه کرده بود که میدان مغناطیسی زمین میتواند ذرات باردار خورشیدی را در ارتفاع بالا به دام بیندازد. برای آزمایش این فرضیه، او آشکارساز گایگر مولر را در اکسپلور ۱ قرار داد. زمانی که این ماهواره در ارتفاع بالا حرکت کرد، دانشمندان مشاهده کردند که شمارش ذرات بهطور غیرعادی کاهش یافت. این کاهش نشان داد که در آن مناطق میدان مغناطیسی قوی وجود دارد که ذرات باردار را به دام میاندازد. این یافته منجر به کشف کمربندهای ون آلن شد که یکی از مهمترین ویژگیهای محافظتی زمین هستند.
وی با بیان اینکه کمربند تابشی ون آلن شامل دو بخش است؛ کمربند داخلی در ارتفاع ۱۰۰۰ تا ۵۰۰۰ کیلومتری زمین قرار دارد و بیشتر شامل پروتونهای پرانرژی است، گفت: کمربند خارجی در ارتفاع ۱۵ هزار تا ۲۰ هزار کیلومتری زمین قرار گرفته و شامل الکترونهای پرانرژی است.
کارشناس نجوم افزود: مأموریت اکسپلور ۱ تا ۲۳ می ۱۹۵۸(حدود ۴ ماه) به ارسال دادهها ادامه داد تا زمانی که باتریهای آن تمام شد. این ماهواره تا سال ۱۹۷۰ در مدار باقی ماند و در ۳۱ مارس همان سال وارد جو زمین شد و سوخت.
بیات ادامه داد: اهمیت این ماهواره برای آمریکا و جامعه علمی جهان بسیار زیاد بود. اکسپلور ۱ نهتنها پاسخ آمریکا به برنامه اسپوتنیک شوروی بود، بلکه رقابت فضایی را وارد مرحلهای جدید کرد. کشف کمربند ون آلن نقش مهمی در مأموریتهای فضایی بعدی ایفا کرد، زیرا این کمربند میتواند بر تجهیزات فضایی و فضانوردان تأثیر بگذارد.
کارشناس نجوم اظهار کرد: مأموریت اکسپلور ۱ مسیر توسعه برنامه فضایی آمریکا و تأسیس ناسا در سال ۱۹۵۸ را هموار کرد. با وجود طراحی ساده و وزن سبک، اکسپلور ۱ یکی از مهمترین ماهوارههای تاریخ محسوب میشود که با کشف کمربندهای ون آلن، نخستین اکتشاف علمی بزرگ در عصر فضا را رقم زد.
انتهای پیام
Source link
این مطلب بدون برچسب می باشد.
به گزارش خبرآنلاین، این فناوری که از تکنولوژی موجود در مایکروویو آشپزخانه الهام گرفته شده، از امواج مایکروویو و اولتراسونیک برای ذوب کردن یخ و تجزیه آلودگیها در آبی که از خاک منجمد ماه استخراج شده، استفاده میکند. به نقل از دیجیاتو، سیستم SonoChem از فناوری نوآورانه برای تصفیه آب یخ زده ماه استفاده میکند. این سیستم با […]
غزال زیاری: یک کشف حیرتانگیز، دنیای زیستشناسی را متحول کرده است! محققان موفق شدهاند مسیر مهاجرتی شگفتآور پروانه رنگینبانو (Vanessa cardui) را ثبت کنند که طی آن، این حشره کوچک ۴۲۰۰ کیلومتر را بدون توقف از آفریقا تا آمریکای جنوبی پرواز کرده است. این سفر که احتمالاً حتی به ۷۰۰۰ کیلومتر نیز میرسد، یکی از […]
امیرمسعود عابدین: زندگی در کمپرها و خانههای متحرک در سالهای اخیر به طرز باورنکردنی محبوب شده است. خانههای جمع و جور و متحرک این روزها با امکانات و ابعاد و اندازههای بزرگ توجهات بسیاری را به سمت خود جلب کردهاند. بهتازگی یک خانه متحرک جدید توسط شرکت آمریکایی Thor معرفی شده که بزرگترین نوع موجود در بازار […]
غزال زیاری: سالها تصور میشد که مردان گزینههای بهتری برای سفرهای فضایی هستند، اما تحقیقات جدید نشان میدهد که زنان در برابر استرسهای ناشی از بیوزنی و اشعههای کیهانی مقاومترند. به نظر میرسد که سیستم ایمنی و ژنتیک زنها کمتر از مردان تحت تأثیر قرار میگیرد و سریعتر به حالت عادی بازمیگردند. شواهد علمی: زنان […]